WhatsApp ons
WhatsApp ons

Stuur ons een bericht naar:
+31302270680

Of scan onderstaande QR code:

WhatsApp QR Code
None

Vinea outdoor

Waarom je Zweden aan je bucketlist moet toevoegen

Bij Zweden denk je snel aan Ikea, Abba en het Noorderlicht. Maar Zweden heeft nog zoveel meer moois te bieden. Wat dacht je van de prachtige natuur, de stijlvolle steden en de delicatessen. In deze blog vertellen wij je waarom een vakantie in Zweden een echte aanrader is.

Zelf bieden we meerdere reizen aan waarbij je mag genieten van de mooie natuur die Zweden te bieden heeft. Zo gaan we zowel bij de Scandinavië rondreis voor 15-18 jaar als 18-25 jaar de Zweedse wildernis in. Hiken door de bossen, mountainbiken en een tweedaagse kano-expeditie door de rustgevende meren waarbij we in de avond gaan BBQ’en midden in de natuur.

Zweden - 15,25- scandinavie - kanoenen- DSC_0704

Voor de Family reizen hebben we nóg meer Zweden in de aanbieding. We hebben namelijk een heuse Family Outdoor Zweden vakantie. We verblijven in Hestra, een natuurparadijs dat voelt als thuiskomen voor avontuurlijke gezinnen. We hebben een afwisselend programma waarbij je onder andere gaat rodelen, in bomen gaat klimmen, hiken, kanoën en zwemmen in het glinsterende meer om de hoek van het vakantiepark.

Hestra ligt wat zuidelijker in Zweden. Kom je met de auto? Dan kun je makkelijk uitstapjes maken naar de mooie gebieden en steden die Zweden te bieden heeft. Niet al te ver van Hestra vandaan ligt namelijk Gotenburg. Deze stad is uitgeroepen tot ’s werelds duurzaamste stad. Daarnaast is Gotenburg ook de geboortestad van Volvo, bezoek het museum om alles over dit merk te weten te komen en neem een kijkje bij de unieke old timers. Liever de stad zelf meer ontdekken? Neem een van de iconische blauwe trams en kijk om je heen. Ben je een visliefhebber? Dan is deze havenstad vol visrestaurants iets voor jou.

iStock-1366009414

De hoofdstad Stockholm mag ook niet ontbreken aan je lijstje. Deze stad ligt verspreid over 14 eilanden die met elkaar verbonden zijn door maar liefst 57 bruggen. Het is in deze stad overigens de moeite waard om te metro te pakken. Er zijn namelijk 100 metrostations mooi versierd met mozaïeken, schilderijen en sculpturen. Verder is deze stad ook prima te voet te ontdekken. Er zijn veel verschillende design- vintage- en conceptwinkels te vinden en meer dan genoeg cafés en restaurants om even bij te komen. Ben je een groot ABBA fan? Kijk je ogen uit in het ABBA-museum.

Wil je meer natuur en mooie rode Zweedse huisjes zien? Bezoek dan Småland, een regio in het zuiden. Misschien komt de naam je bekend voor, zo heet de kinderopvang in de Ikea namelijk ook! Het is een kleurrijk gebied met prachtige meren. Het is niet voor niets dat je hier de misschien wel groenste stad van Europa tegenkomt: Växjö. Vergeet ook niet langs het huis van Pippi Langkous te gaan. Deze kun je vinden in Vimmerby, de geboorteplaats van de schrijfster Astrid Lindgren. Hier kun je je fantasie helemaal laten gaan in de filmsets die ze nagemaakt in het Astrid Lindgren Park.

iStock-1435036648

Ben je Zweden aan het ontdekken en zie je allemaal benamingen staan bij het eten die je niet herkend? Wij hebben de 10 meest voorkomende delicatessen van Zweden op een rijtje gezet, welke ga jij proberen?

1 De welbekende Zweedse balletjes. Het kan haast niet zo zijn dat je deze nog nooit eerder gegeten hebt bij de geel blauwe winkelgigant.

2 Ben je gek op gebakjes? Probeer dan Semla. Dit gebakje bestaat uit ronde tarwe gebakjes waarbij de bovenkant wordt afgesneden en de binnenkant wordt uitgehold om te vullen met amandelpasta.

3 In Zweden zijn ze gek op vis, zelfs als aperitief houden ze van dunne plakjes rauwe gemarineerde zalm die vervolgens geserveerd wordt op een lekker toastje. Om het af te maken gooien ze er een vleugje mosterd en wat dille op. Deze lekkernij wordt Gravad Lax genoemd.

4 Donderdag is Ärtsoppa en Pannkakor dag. Op deze dag serveren ze vaak een heerlijke erwtensoep met als dessert pannenkoeken. Wat een verrassende combinatie!

5 Ook in Zweden zijn ze niet vis van haring. Deze vis kun je het hele jaar door eten. Vaak wordt het geserveerd met aardappelen, eieren, zure room en knapperig brood.

iStock-1142400254

6 Het woord wat misschien wel het meest nagedaan wordt van de Zweedse taal: Knäckebröd. Het is een lekker dun en knapperig stukje brood. Per jaar eet de gemiddelde Zweed zo’n 5,5 kilo Knäckebröd

7 Mmh de geur van Zweedse kaneelbroodjes. Deze lekkere zoete broodjes zijn steeds populairder over de hele wereld. In Zweden worden ze Kanelbullar genoemd en kun je ze in de meeste koffietentjes tegenkomen. In Zweden zijn ze er zelfs zo’n fan van dat ze een feestdag hebben ingeluid, op 4 oktober kun je er genieten van Kanelbullensdag.

8 Ben je meer van de fastfood? Probeer dan een Korv, een lekker broodje hotdog met Zweedse mosterd.

9 Ben jij een durfal die alles wil proberen? Dan moet je zeker de Surströmming niet overslaan. Dit is gefermenteerde vis in een conservenblik. Het stinkt ontzettend erg en er worden ook vaak challenges gedaan wie het aankan om het op te eten. In Zweden wordt het vaak gegeten met aardappelen, zure room en knapperig brood.

10 Waar we in Nederland de friettafel hebben, doen ze in Zweden aan een Smörgåsbord, oftewel boterhammentafel. Krijg je hier ook allemaal visuele ideeën bij? Het is in Zweden meer te vergelijken met een uitgebreid buffet waarbij je brood vlees en vis kunt opscheppen.

Zweden is een land dat veel te bieden heeft. Mooie natuur, dynamische steden en heerlijk eten. Of je nu met een van onze reizen meegaat of zelf naar Zweden gaat, houd deze blog bij de hand om alle tips te bezoeken en geniet van al het moois dat dit land allemaal te bieden heeft.