WhatsApp ons
WhatsApp ons

Stuur ons een bericht naar:
+31302270680

Of scan onderstaande QR code:

WhatsApp QR Code
None

avontuur

Eerste keer op vakantie zonder ouders

Ga je al jaren met je ouders mee op vakantie en ben je er helemaal klaar voor om dit jaar met vrienden op reis te gaan? Dit kan de eerste keer behoorlijk spannend zijn. Misschien vinden je ouders het nog wel spannender dan jij. Of twijfelen je ouders juist nog om je op vakantie te laten met vrienden? Wij geven in deze blog de beste tips hoe je jezelf en je ouders het beste voor kunt bereiden.

  • Laat weten met welke vrienden je op reis gaat. Het kan nooit kwaad om ze eens uit te nodigen zodat je ouders weten met wie je op avontuur gaat.
  • Vinden je ouders het fijn om contact te houden? Maak hier afspraken over. Bijvoorbeeld op welke momenten je iets laat weten zodat er aan elkaars verwachtingen voldaan kan worden en ze zich niet onnodig ongerust hoeven te voelen en jij ook weet waar je aan toe bent. Geef ze door wat het adres van je accommodatie is, je reistijden en telefoonnummers van vrienden en de eventuele reisleiding.

IMG_6686.x800

  • Spreek je verwachtingen uit naar elkaar als je met vrienden op reis gaat. Misschien heeft de een meer behoefte aan lekker chillen op het strand en raakt de ander niet uitgefeest. Of wil de een naar een duur restaurant terwijl jij liever op je geld let. Om niet voor verrassingen te komen staan is het handig om dit van tevoren kenbaar te maken. Want onenigheid op vakantie is echt geen pretje voor de sfeer.
  • Zorg altijd dat je je ID-kaart mee hebt. Ga je buiten Europa? Dan is een paspoort nodig. Heb je een paspoort? Check dan altijd goed de datum! Sommige landen laten je niet toe wanneer deze minder dan 6 maanden geldig is.
  • Maak een overzicht met de vertrektijden van je vervoer en hoe laat je van tevoren aanwezig moet zijn. Bij een vlucht moet je veel eerder aanwezig zijn dan wanneer je met de trein gaat. Wil je liever gebracht worden naar het vliegveld of station? Zorg dat je ruim van tevoren iemand vraagt om je te brengen.
  • In de meeste landen binnen de Europese Unie, kun je met de euro betalen. Maar niet allemaal, check daarom altijd welke valuta ze gebruiken in het land waar je heengaat. Neem eventueel al wat cash mee. Kijk ook na of je pinpas juist staat ingesteld. Wanneer je buiten Europa gaat, moet je dit nog wel eens aanpassen wat vaak makkelijk kan in de app.

Scandinavie_VineaVakanties_Rondreis_2023_15.x800

  • Niet ieder land in Europa gebruikt dezelfde stopcontacten. Dit is gelukkig heel makkelijk online te vinden. Mochten ze een ander stopcontact gebruiken? Neem dan een schakelaar mee.
  • Een reisverzekering is altijd een goed idee. Bij onze reizen zijn ze zelfs verplicht. Er zal waarschijnlijk niks geks gebeuren tijdens je vakantie maar mocht er toch iets onverwachts op je pad komen, dan ben je heel blij dat je verzekerd bent.
  • Maak van tevoren een financieel plan. Wat wil je allemaal doen bij je bestemming? Ga je voor veel activiteiten, dag uitstapjes of wil je juist veel shoppen. Breng in kaart wat je te besteden hebt. Soms moet je ook nog toeristenbelasting betalen wanneer je aankomt in het hotel. Ben je met een vriendengroep op pad? Maak een wie betaald wat aan. Hierin kan iedereen zijn of haar uitgaven invullen en krijg je een berekening wie wat nog verschuldigd is. Om geen verwarring te krijgen, is het fijn om hier een goed overzicht van bij te houden.

Zweden - 15,25- scandinavie - kids-Rondreis-Oost-Europa-2019-9939 (2)

  • Vind je het idee van een vakantie zonder ouders nog wat spannend? Of vinden je ouders het juist nog wat spannend? Ga dan eerst een weekend op vakantie in eigen land. Zo kun je even proeven en meteen aan je ouders laten zien dat het prima gaat.
  • Pak de juiste spullen in. Per soort vakantie heb je heel andere dingen nodig. Check vooral het weer en houd rekening met de activiteiten die je gaat doen. Heb je behoefte aan een inpaklijst? Deze vind je hier.

Ben je zelf niet zo van het plannen of vind je het toch fijner om met een groep op reis te gaan? Kies dan voor een georganiseerde rondreis. Bij Vinea bieden we er meerdere aan in verschillende leeftijdscategorieën zodat je zeker weet dat je binnen no-time vrienden maakt. Droom jij van een lekkere strandvakantie of kies je liever voor een actieve outdoor reis, wij bieden het allemaal aan. Je hoeft tijdens zo’n reis niks te plannen en te boeken en er is altijd reisleiding aanwezig. Zo kun je gerust je vakantie boeken, koffer inpakken en hoef je je nergens anders zorgen om te maken. Misschien ook wel zo fijn voor je ouders, nu ze weten dat er nog een reisleiding is waar je op terug kunt vallen.

Kortom, er zijn genoeg dingen om rekening mee te houden wanneer je voor het eerst op vakantie gaat zonder ouders. Uiteindelijk komt het allemaal goed, zo lang je het van tevoren een beetje plant en vooral lekker geniet op vakantie.