WhatsApp ons
WhatsApp ons

Stuur ons een bericht naar:
+31302270680

Of scan onderstaande QR code:

WhatsApp QR Code
None

Alles waar jij op moet letten bij het kiezen van een bril

De piste op met de perfecte skibril

Ben je al langere tijd op zoek naar de perfecte skibril, of ga je voor het eerst op wintersport en weet je nog niet zo goed waar je rekening mee moet houden? Er zijn tegenwoordig behoorlijk wat opties waardoor de zoektocht kan voelen als een sneeuwstorm. Maar laat je niet verblinden door alle keuzes. Wij begrijpen dat je skibril, ook wel goggle genoemd, meer is dan een mooi accessoire. Een goede skibril geeft je meer zekerheid en comfort terwijl je van de pistes afglijdt.

Waar moet je dan op letten met alle verschillende soorten glazen en pasvormen? Een goede skibril is belangrijk om je ogen te beschermen tegen de koud want geloof ons, bevroren ogen zijn echt geen pretje. Ook moet een skibril je ogen beschermen tegen de uv-straling die extra krachtig is door de reflectie van de sneeuw. Daarnaast helpt het om meer contrast in de sneeuw te zien waardoor je je route beter kunt volgen. Genoeg om rekening mee te houden. Wij zetten alle belangrijke overwegingen voor jou op een rijtje.

bril

Lenscategorie

Wanneer je een skibril uitzoekt, is het belangrijk om te weten wat voor weer het wordt tijdens je wintersportvakantie. Er bestaan namelijk verschillende soorten lenzen onderverdeeld in vier categorieën:

Categorie 1: Wordt het bewolkt en vooral donker weer? Dan kun je het beste voor categorie 1 kiezen. Deze skibril laat namelijk veel licht door wat zorgt voor meer zicht in je beeld.

Categorie 2: Deze categorie is top bij afwisselend of matig bewolkt weer. Het licht wordt deels doorgelaten. Dit zorgt voor een fijne balans in het beschermen van je ogen en een helder beeld.

Categorie 3: Bij zonnig weer is het belangrijk dat je een goed zicht behoudt en je ogen goed worden beschermd. De uv-straling is namelijk erg sterk in de bergen en daarbij wordt het ook nog eens gereflecteerd door de sneeuw. Deze bril houdt ongeveer 75% zonlicht tegen waardoor je een goed contrast in je zicht behoudt.

Categorie 4: Wanneer je het hogerop zoekt, kan het zijn dat het extreem zonnig is. Dan heb je aan categorie 3 niet genoeg maar kun je beter voor categorie 4 gaan waarbij ongeveer 94% zonlicht tegen wordt gehouden.

Wil je safe spelen met je skibril en weet je van tevoren wat voor weer het wordt? Dan kun je het beste voor categorie 2 of 3 gaan. Ben je er nog niet helemaal over uit, lees dan snel verder voor alle andere opties.

familie skibril

Verschillende weersomstandigheden

Weersvoorspellingen zijn niet altijd even voorspelbaar en daarnaast kan het weer in de bergen wisselvallig zijn. Wil je op alles voorbereid zijn? Check dan hier verschillende opties voor je skibril tijdens wisselende weersomstandigheden.

  • Een verwisselbare lens kan een goede optie zijn. Het fijne hieraan is dat je kunt wisselen in verschillende weertypes en je je zicht beter behoudt. Het nadeel is dat je voorzichtig moet zijn tijdens het wisselen van de glazen. Wanneer je de voorkant aanraakt met je vingers, kan de coating beschadigd raken.
  • Wat nog fijner is, is een skibril met meekleurende glazen, ook wel fotochromatisch genoemd. Het grote voordeel is dat je geen verschillende lenzen hoeft mee te nemen. De lens kleurt namelijk donkerder bij fel licht, en lichter bij bewolking. Hoe chill is dat!
  • Heb je snel last van vermoeide ogen? Kies dan voor een skibril met spiegelcoating. Deze coating houdt de infraroodstraling tegen, wat meer rust geeft aan je ogen. Het nadeel van deze coating is dat je in extreme weersomstandigheden minder goed kunt zien en de krasgevoeligheid van de lenzen.

Lensvorm

Naast al het bovengenoemde, is er ook nog een keuze in de vorm van de lens. Je kunt kiezen tussen een cilindrische of sferische lensvorm.

  • Ben je net begonnen met skiën en weet je nog niet zeker of het wat voor je is? Dan kun je het beste voor een cilindrische optie gaan omdat dit de goedkopere variant is. Bij deze lens zit er een bolling van links naar rechts, wat een breed gezichtsveld geeft. Dit zorgt ervoor dat de boven- en onderkant een vertekend beeld kunnen geven, maar je behoudt wel voldoende zicht op je afdaling.
  • Heb je behoefte aan een beter beeld? Heel begrijpelijk. Dan kun je beter voor een sferische lensvorm gaan. Deze lens volgt de natuurlijke vorm van je oog omdat er ook een bolling van boven naar beneden is. Dit geeft een minder vertekend beeld en is fijn wanneer je meer ervaren bent en je off-piste zou willen gaan.
skien skibril

Eigenschappen

  • Om je skibril nog meer aan je wensen te laten voldoen, zijn er een paar eigenschappen die je kunt laten toepassen om zo voor een ideale skibril te kiezen.Boven op een berg kunnen de temperaturen erg koud en droog zijn. Je gezicht daarentegen is lekker warm onder je skibril. Deze temperatuurverschillen zorgen ervoor dat het vocht van je gezicht condenseert waardoor je skibril beslaat. Wil je dit voorkomen? Kies dan voor een anti-fog coating die een speciaal laagje heeft om condensvorming tegen te gaan.
  • Wil je wat meer investeren in een skibril voor de lange termijn? Dan zijn polariserende lenzen een goed idee. De filtering zit hier in de lenzen zelf, dit zorgt ervoor dat de coating niet kan slijten. Dit kost wat meer maar zo gaat je skibril langer mee!
  • Draag jij in het dagelijkse leven een bril op sterkte? Dan kan een OTG, over the glasses, skibril een fijne optie zijn. Deze monturen zijn zo ontworpen dat je de skibril over je gewone bril kunt plaatsen.

Comfort

Naast dat een skibril lekker moet zitten, is het heel belangrijk dat deze goed aansluit op je gezicht en helm. Wanneer je skibril te groot is, kan het zijn dat deze van je gezicht afglijdt. Niet bepaald fijn wanneer je net de pist afvliegt. Bij een te kleine bril heb je minder goed zicht en zit het niet comfortabel. Daarnaast is een opening tussen je helm en bril ontzettend koud. Tip van ons: neem je helm mee wanneer je een skibril gaat passen. Behoefte aan wat meer comfort? Een standaard skibril heeft meestal twee laagjes zachtschuim. Je kunt er ook voor kiezen om een extra laagje zachtschuim, afgewerkt met fleece, aan toe te voegen. Heerlijk zacht!

Al met al zijn er dus behoorlijk wat dingen om rekening mee te houden. Hopelijk heb je wat aan onze informatie. Weet je al wat voor weer het wordt of speel je toch liever op safe? Bescherming van je ogen en aansluiting op je gezicht en helm zijn de belangrijkste dingen. De rest is vooral persoonlijke voorkeur. Ga vooral lekker passen en uitproberen en geniet van je wintersportvakantie.

Veelgestelde vragen